Blogg‎ > ‎

POLITIKEN GJORDE MIG TILL FEMINIST (del 2)

skickad 26 juni 2018 01:13 av Okänd användare


I mitt förra inlägg skrev jag hur det är färre kvinnor i politiken och vilka hemska berättelser jag fått höra från kvinnliga politiker om hur det går till inom politiken (ofta bakom stängda dörrar).

Detta är några av skälen till att jag blev feminist men det finns en till: att ständigt i vardagen som politiker ha tillgång till massor av statistisk som visar hur olika verksamheter ständigt satsar på pojkar och män och där flickors och kvinnors liv är nedprioriterade. Det som hände med mig när jag fick reda på allt detta, när jag ser detta hända gång på gång, när jag såg all fakta samlat och gång på gång insåg hur vidrigt det är, det var att jag blev övertygad feminist.

Tyvärr blir det här en text (igen?) där sanningen blir för stor att ta in. Jag råkar ofta ut för detta, vill du berätta sanningen om det ojämställda samhället så som den är vill många inte tro på den ”för så illa kan det inte vara!”. Det är mänskligt att inte vilja tro att vi behandlar varandra olika utifrån vilket kön vi har och att det påverkar ALLA områden i livet. Det är mänskligt att vilja hitta förklaringar och ursäkter för sanningen verkar göra alldeles för ont.

Jag har, efter att politiken gjorde mig till feminist, valt motsatsen till att blunda och ursäkta. Jag har valt att gå in med alla mina resurser för att SE och HANDLA mot det ojämställda samhället, för allt annat vore oansvarigt och sjukt. Följande tre saker LOVAR jag att fortsatt göra (efter följer en lista med tre förslag på vad DU kan göra):

1. Jag lovar att sprida KUNSKAP om hur den ojämställda världen ser ut och hur vi kan uppnå jämställdhet.
2. Jag lovar att alltid STÅ UPP för mina medsystrar världen över och STÖTTA kvinnor. För då måste jag som politiker ändra på saker, vara besvärlig, kämpa mot strukturer. Detta gör jag t ex genom att lyfta fram kvinnors prestationer i olika sammanhang, att lyfta det kvinnor säger och gör. Jag kommer också rösta på kvinnor i valet 2018.
3. Jag lovar att alltid se till att resurser och insatser som jag ansvarar för i mitt politiska uppdrag ger stöd för jämställdhet.

Tre förslag på vad du kan göra för att vi ska nå det jämställda samhället:

1. Stötta kvinnor och lyft fram kvinnors prestationer. Rösta också på kvinnor i valet 2018.
2. Stötta föreningar, organisationer och partier som vill uppnå ett jämställt samhälle. Detta kan du göra t ex genom att bli medlem eller genom att dela det som dessa föreningar och partier gör för jämställdhet och berätta om det för andra.
3. Titta på det själv, och dina egna fördomar. Var beredd att lära dig mer om hur du och andra behandlar personer olika efter kön.

Slutligen vill jag säga att: feminismen är det som kan rädda situationen! Den feministiska politiken som tar ansvar för att ändra på orättvisor är den rätta vägen framåt för ett positivt samhälle där alla får en vettig chans, oavsett kön.

Kukkamariia Valtola Sjöberg

Comments